Kuukausi kuukaudelta ajan kuluminen nopeutuu ja nopeutuu. Tuntuu, että vasta eilen kirjoittelin Jeminan puolitoistavuotiskuulumisia ja nyt kirjaan jo seuraavaa kuukautta. Kuitenkin edellistä kirjoitusta lukiessani huomaan, että paljon on mahtunut kuukauteen. Uusia asioita opitaan niiin hurjalla tahdilla, ettei vanhemmat pysy enää yhtään perässä.

 

Neiti lempipuuhassaan keittiössään, päällä äidin neuloma liivimekko!

Jemina osaa:

-syödä "iste" ja vaatia haluamiaan ruokia. Tarpeen tullen ne napataan sormin tai lusikalla suoraan vanhemman lautaselta, jos itselle ei ole katettu samaa pöperöä. Syöminen sujuu hyvin kaikilla muilla aterioilla paisti aamu- ja iltapalalla. Neiti haluaa, että "äiti sööttää" puuron.

- huomauttaa, kun asiat eivät suju "oikealla" tavalla, esim. kun ovi jää auki, huudetaan "ouet kiinni" tai kun hillopurkin kansi jää auki "kansi kiinni". Hirveät itkupotkuraivarit saadaan, jos äiti ottaa suihkun käsisuihkuosan käteen pestäkseen Jeminan hiukset tai laskeakseen vettä kylpyammeeseen (se kun kuuluu sinne ylös pidikkeeseen) tai kun toinen lapsi haluaa lainata Jeminan leluja. Tässä olemme kuitenkin pysyneet tiukkoina, sillä yhteisesti pihan muiden lasten vanhempien kanssa on sovittu, että kaikki saavat käyttää toistensa leluja hiekkalaatikolla.

- ilmaista kakkahädän "kakka-aika" -huudolla. Muutenkin Jeminan puhe kehittyy huimaa vauhtia. Nelisanaisia lauseita tulee jatkuvasti. Yhtenä iltana käytiin tämänmoinen keskustelu lapsen ja hänen isänsä välillä.

J: Ei oo tuttia minuua. (Jeminalla on tutti vain päiväunilla)

M: Ei oo tuttia. Sä olet iso tyttö ja isot tytöt ei tarvitse tuttia.

J: (miettii hetken) Ei oo autoo.

M: Vai, että isot tytöt tarttee auton. Nooh, sulla on vielä 16,5 vuotta aikaa pyydellä sitä.

Näin siis kierretään isää pikkusormen ympärille. Jemina myös laulelee "Puua-Tete, kaikkee koijaa" ja "kavat kukkuu" (Kalat nukkuu). Lastenohjelmista katsellaan mielellään Kaapoa aamuisin potalla istuskellessa. Neiti on oikea papukaija, toistelee kaikkea sanomaamme ja ymmärtääkin jo tosi paljon asioita. Perjantaisesta lomallelähdöstä jutellaan koko ajan tyyliin "Espanaa, tentokone, Emmi-Sisu. Isi ei tuu". Puheesta löytyy jo kaikki muut kirjaimet paitsi L. S-kirjain sanan alusta siirtyy usein sanan loppuun tai keskelle "mammaso" (sammakko) tai "paippuas" (saippua). Vaikeitakin sanoja tuotetaan sujuvasti. Meikkasin eilen aamulla kun Jemina tuli vessaan ja sanoi "äiti ripsiväriä" ihan oikein.

- poimia äidin puheesta olennaisimman ja toimia sen mukaan. Esim. aamulla kun puhelen, että haetaan vaatteet, neiti lähtee heti kohti portaikkoa ja yläkertaa ja menee osoittelemaan vaatekaappia. Tai kun puhutaan ruoanlaitosta, juoksee neiti keittiöön roikkumaan jääkaapin ovenkahvasta.

- juosta, heittää palloa, laskea liukumäestä, tehdä kuperkeikan. Uusin huvitus on pukemisen vastustelu heittäytymällä ihan letkuksi. Usein kuuluu myös "karkuun" ja sitten juostaan lujaa poispäin.

- uida kellukkeilla "iste". Neiti oikein työntää meitä vanhempia pois tieltään vauvauinnissa ja polskii jakoillaan. Hän osaa jo hienosti hakea tavoittelemansa lelut uiden. Lisäksi Jemina tykkää laskea vesiliukumäestä ja hypätä altaan reunalta veteen. Neidin bravuuri on kuplien puhaltaminen veteen ja ämpärillä veden kaataminen omaan päähän. Hauskaa on myös uida räpylät jalassa kellukkeilla. Vauhti on hurjaa!

Kaiken kaikkiaan varsin taitava tyttö niin motorisesti kuin kielellisestikin tuntuu olevan tämä tapaus. On kyllä ihanaa seurata neidin kasvua. Töihin meno lähenee vaan liiankin nopeasti. Voisin olla kotona vielä vaikka kuinka kauan, on tämä niin ihanaa. Etenkin nyt, kun Jemina on alkanut nukahtamaan itse ja sen seurauksena nukkumaan yöt lähes säännöllisesti kokonaan. Unta riittää 21-08! Äitikin alkaa taas saada omaa aikaa iltaisin ja aamuisin!

 

Nyt nautitaan näistä saavutuksista!

 

Nonna