Jetro istuu puistossa hiekkalaatikolla

Heti vapun jälkeen Jetro täytti 6kk. Koska edellisviikonloppuna oli ollut pääsiäinen, nyt vappu ja seuraavana viikonloppuna äitienpäivä, puolivuotispäivää ei pahemmin juhlittu. En kuitenkaan voi lakata hämmästelemästä, sitä, miten nopeasti puoli vuotta on mennyt ja sitä, miten avuttomasta vastasyntyneestä rääpäleestä kehittyy siinä ajassa niin oma persoonansa, aktiivisesti ympäröivää maailmaa tutkiva ihmisalku.

 

Nallitien Tarzan aamuisella tutkimusmatkallaan...

Kuten Jeminakin, Jetro osaa puolivuotiaana pyöriä akselinsa ympäri, kieriä selältä mahalleen ja takaisin sekä ryömiä eteen- ja taaksepäin. Peruutusvaihde alkoi toimia hieman eteenpäinmenoa aiemmin. Jemina ryömi kuten armeijassa miehet, kädet kyynärnojassa kauhoen eteenpäin, mutta Jetron tyyli muistuttaa lähinnä "lankkuloikkausta" eli punnerrusasennosta ponnistetaan varpailla eteenpäin ja ikäänkuin loikataan suorien käsien varassa eteenpäin. Jetro myös hakee aktiivisesti jalkoja alleen, joten veikkaanpa, että seuraavaksi meillä kontataan. Jeminahan nousi 6,5kk iässä pystyyn ja lähti kävelemään tukia pitkin...

 

Näin meillä nukutaan päiväunia yksillä itkuhälyyttimillä.

Siinä, missä puolivuotias Jemina ei malttanut pysyä paikoillaan, on Jetro huomattavasti rauhallisempi tapaus. Vaunuissa pystymme edelleen käyttämään vaunukoppaa ja pinnasängyn pohjakin on vielä ylätasolla. Myöskään vaippaa vaihtaessa ei tarvitse pelätä herran kääntyilyä vaan Jetro oikein nautiskelee saadessaan kellotella hoitopöydällä selällään. Lattialla liikutaankin sitten senkin edestä; ryömien mennään joka paikkaan, tungetaan pää portaiden alle jumiin, revitään isosiskon kirjat kirjalaatikosta ja kaadetaan Dublolaatikko. Jetron suuri suosikki on Ergorapido-rikkaimuri, joka kaadetaan ja laitetaan lattialle hurisemaan ja jota palvotaan "ooh, aih" ääntelyin sitten. 

Nuoriherra kävelytuolissaan. 74cm:set vaatteet tekevät jo tiukkaa, kuten voi huomata. Nilkat paljaana ajellaan.

Kuten Jeminakin Jetrokin tykkää seisoa sylissä ja istuu jo tuetta lattialla. Hän ei kuitenkaan osaa kaatuessaan ottaa vastaan taaksepäin käsillään, joten jonkun on aina istuttava takana tai laitettava imetystyyny selän taakse varmistukseksi. Lisäksi herra on niin kova tutkimaan kaikkea, että harvoin viihtyy aloillaan lattialle päästyään. Myös kävelytuolilla osataan liikkua huoneesta toiseen varsin mallikkaasti.

Jetro on hienomotorisesti taitavampi kuin siskonsa samanikäisenä. Hän osaa jo pyörittää leluissa olevia pyöriä tai rullia ja tarttua niihin pinsettiotteella. Hän jaksaa tutkia yhtä lelua melko kauankin käsissään paukutellen ja edestakaisin hinkuttaen sitä lattialla.

Jetro on ollut myös alusta alkaen helpommin tulkittavissa oleva lapsi kuin siskonsa. Nälkäisenä hän pyrkii ottamaan katsekontaktia minuun ja kätisee "yhy-hy-yhy-hy" rytmisesti suu kiinni kunnes saa ruokaa. Jokeltelussa on selvästi havaittavissa niin kaipaava huutelu, komentelu kuin pyyntökin. Jetro tervehtii "hee" tuttuja, vierastaa hieman tuntemattomia etenkin väsyneenä ja juuri heränneenä, mutta rauhoittuu helposti niin isänsä kuin äitinsäkin syliin.

Koska tiistait ja perjantait Jemina on kerhossa aamupäivisin ja vauvamuskari järjestetään keskiviikkoisin, Jetron harrastukset rajoittuvat pääosin perhekerhon lauluhetkeen osallistumiseen ja vauvauintiin. Kuitenkin etenkin iltaisin, kun ulkoilemme omalla pihalla, hän saa viettää aikaa ja ottaa kontaktia muihinkin lapsiin. Pihan tytöt jopa kilpailevat siitä, kuka saa kiikuttaa iloisesti nauraa rätkättävää pikkumiestä keinussa.

Jetro tykkää palloista, erilaisista kilahduksista ja äkkinäisistä äänistä. Aivastus, "yäk", golfpallon lyöminen ja siskon perässä portaiden kävely jaksavat aina huvittaa. Samoin siskon tekonauru. Ruokapöydässä päristely on myös Jetron suosikkipuuhaa. Etenkin silloin, kun suu on täynnä puuroa tai mössöä.

Ensimmäinen lusikallinen bataattia huhtikuussa 2011. Hyvin aukeaa suu.

Poikanen syö hyvin kiinteitä, maissilla aloitettiin, nyt on syöty hyvin juureksia, vihanneksia, possun- ja naudanlihaa, kanaa ja eri viljoja. Jetro syö neljä ateriaa päivässä ja tissimaidot lisäksi. Aamulla syödään puuroa hedelmä- tai marjasoseen kera, lounaaksi ja päivälliseksi juureksia, vihanneksia ja lihaa/kanaa ja iltapalaksi taas puuroa. Jetro oppi myös juomaan taikamukista vettä kuten siskonsa, joten ruokailujen yhteydessä on ollut helppo antaa herralle pullo kouraan niin, että hän voi hörpätä siitä, koska itse haluaa. Jetrolla ei ole vielä yhtään hammasta, mutta hän tykkää silti järsiä ikenillään naksuja, leivän paloja ja pullaa. Huomaan, että samalla tavalla kuin Jeminakin, Jetro ei ole pahemmin moksiskaan ruoassa olevista sattumista. Teemme edelleen kaikki soseet itse, joten ruoka ei olekaan yhtä sileää kuin kaupan mössöt. Ruoan jälkeen Jetro kiittää, kuten siskonsakin taputtamalla pöytään. Samalla hän ilmaisee olevansa kylläinen.

Yöt sujuvat tällä hetkellä vaihtelevasti. Jetro nukkuu hyvin 21-02, syö sitten kerran, mutta sen jälkeen on satunnaisesti kähinää, itkua ja pyörimistä. Jetro on oppinut juuri kääntymään mahalleen sängyssäkin, joten laidat vain kolisevat, kun herra vääntää itseään parempaan asentoon. Jetro myös selvästi häiriintyy meidän aiheuttamistamme äänistä, sängyn narinasta ja uusien peittojen kahinasta aamuyöllä aiempaa herkemmin.Yleensä toinen syöttö ajoittuu 05-06 aikoihin, joten usein sen jälkeen jätän herran kainalooni nukkumaan. Yleensä nukutaan 06.30-07 asti.

Päiväunet tuulisena päivänä olohuoneessa. Hankin vaunuihin tällaisen "pöllömmän vaihtoehdon harsolle" huuto.netistä. Ihanaa, kun ei tarvitse enää pyykkipoikaviritelmiä.

Jetro nukkuu yleensä päivisin kolmet unet: heti aamupalan jälkeen noin puolen tunnin torkut, 13-15 pitemmät päiväunet ja iltaruoan jälkeen kolmannet. Rytmi on silti melko häiriöherkkä ja samalla tavalla kuin Jeminankin kanssa, pyrin pitämään siitä kiinni herättelemällä tai nukuttelemalla poikaa oikeaan aikaan. Vielä toistaiseksi kuutena päivänä seitsemästä lapset nukkuvat yhtä aikaa pitkät päiväunet, Jeminakin reilun tunnin verran vähintään.

Neuvolassa käytiin muutama päivä puolivuotispäivän jälkeen ja saatiin melkoisen komiat mitat nuorelle herralle; 9920g (kymppi olis mennyt rikki, jos Jetro ei olisi kakannut aamulla kolmea kertaa) ja 71,5cm. Täti kirjoitti korttiin:"Suloinen ja hyväntuulinen poika. Kasvaa hyvin, kiinteät soseet aloitettu + rm (rintamaito). Jokeltelee. Iho kunnossa. Motoriikka ok." Seuraavaksi varaillaankin sitten 8kk lääkäriä herralle.

Äiti ja Jetro testaamassa kudottua liinaa.

Puoli vuotta kahden lapsen äitinä on siis sujunut ilman yllätyksiä. Arki on ollut aika samanlaista kuin yhdenkin lapsen kanssa. Kävin juuri töissä sopimassa kesälomastani ja hoitovapaasta. Kesällä mies pitää kesäloman lisäksi vanhempainvapaan 12 viimeistä arkipäivää ja minä kesälomailen pakolliset lomapäivät pois. Lisäksi Mies pitää isäkuukauden, joten lomailemme yhdessä melkein kymmenen viikkoa! Minä puolestani jatkan hoitovapaalla elokuun 2013 alkuun. Tuolloin Jemina on 5,5 vuotta ja Jetro 2,5v.  Sen jälkeen koittaa meidän perheessä uusi arki ja uudet haasteet. Siihen asti aion kuitenkin nauttia jokaisesta päivästä, jonka kauan kaipaamieni lasten kanssa saan viettää.

Kesää kohti keikkuen, Nonna