Otsikosta voisi päätellä vanhempien olevan melkoisen hätäisiä. Kummieno kyselikin jo puhelimessa, että joko Pumpsu kävelee...ei nyt sentään.

Tänään teimme siis ensimmäisen visiitin "ihmisten ilmoille". Aamun syötön jälkeen pakattiin pieni neiti turvakaukaloon lämpöpussissa ja suunnattiin auton nokka kohti Helsingin Maistraattia. Kävimme ilmoittamassa neidin nimen väestötietojärjestelmään. Huomenna on edessä reissu Itäkeskukseen; ensin valokuvaamoon ottamaan passikuvat Pumpsusta ja sitten Poliisilaitokselle passihakemusta jättämään. Kaiken tämän rumban takanahan on pääsiäiseksi suunniteltu kylpyläreissu Pärnuun. Virallisesti nimi paljastetaan sitten perheelle reissussa ja muille läheisille (ja tietysti täällä blogissa) ristiäispäivänä.

Aikaimoisen haipakkaa on elo ollut tässä vauvaperheessä viime aikoina. Nukutaan ja kukutaan miten ja milloin vauvalle sopii ja ollaan tyytyväisiä vähäänkin uneen. Yhdestä asiasta on pidetty kiinni; yöllä ei seurustella, hoidetaan vain vauvan perustarpeet, nälkä ja kuiva vaippa.Vanhemmat yrittävät antaa toisilleen omaa aikaa; aikaa nukkua, lukea kirjaa tai istua tietokoneen ääressä. Aikuisten oikeasti jo puolenkin tunnin vauvan hoidosta vapaa-aika tekee ihmeitä väsyneelle.

Vieraita on käynyt melko vähän toistaiseksi, ja oikein sopivalla tahdilla niin, että perhe on ehtinyt levätä ja elää omaa perhe-elämäänsä. Sunnuntaina äidin kaveri perheineen kävi kylässä ihastelemassa Pumpsua ja toi mukanaan tosi tarpeeseen tulleen kestoilupaketin; lanoliinia, sappisaippuaa, kuivaliinoja ne.

Sunnuntai-iltapäivää vietettiin mummolassa, mummin ja vaarin luona. Oli ihanaa katsella kuinka vaari on erityisen innostunut Pumpsusta. Tuskin äiti ehti laskea turvakaukalon sohvalle, kun vaari jo omatoimisesti riisui Pumpsun ja otti hänet syliinsä. Ihanaa välittämistä! Kummienokin oli paikalla, samoin äidin kummit. Oli oikein mukavaa saada ruokaa valmiista pöydästä ja jutustella rakkaiden ihmisten kanssa. Tutustuminen Minus-koiraankin sujui hyvin. Pumpsu nukkui kaukalossaan ja Minus sai rauhassa haistella tulokkaan. Sitä enempää koiraa ei kiinnostanut tulokas. Lähelle vaan parkkeerasi itsensä makuulle. Kissat sen sijaan olivat aivan ihmeissään vauvasta ja varsinkin kummienon leikkaamaton tyttökissa tuli kuin salama paikalle katsomaan, mikä hätänä, kun vauva vähän rääkäisi.

Maanantaina äidin hyvä ystävä kävi perheineen katsomassa Pumpsua. Pumpsu sai heiltä ihanan Risto-Matti Ratian suunnitteleman punaisen bodyn. Ystävä tietää selvästi äidin mieltymyksen retrokuvioihin. 62cm body saa kuitenkin odottaa vielä käyttäjänsä kasvamista hetken.

Maanantai-iltana, kun isä oli pelaamassa sählyä, äiti alkoi tuntea olonsa hieman kipeäksi. Kaulan imusolmukkeita alkoi turvottaa, rintoja kuumottaa ja olo olla aika väsynyt. Pumpsu ei ainakaan helpottanut kuumeista oloa vaan väänsi kahdet löysät sinapit vaippaansa heti peräjälkeen. Ainakin äiti oppi kerrasta olla vaihtamatta vaippaa heti ensimmäisen turahduksen jälkeen.

Isän tullessa kotiin, äiti oli jo melkoisen vetovex, joten isä otti hoitovastuun pienestä ja äiti painui punkkaan. Parin tunnin unien jälkeen (kuume saatiin onneksi laskemaan nukkumalla ja ibuprofeinilla) kävi polte vasemmassa rinnassa ylivoimaiseksi ja imetystukilistalta isän kanssa luntattiin oireiden sopivan rintatulehdukseen. Pumpsun suosiollisella avustuksella sitten imetettiin ja pumpattiin vuorotellen rinta tyhjäksi. Parin tunnin operaation jälkeen Pumpsu jäi äidin viereen loppuyöksi ja imi kiltisti noin tunnin välein kipeää rintaa. Sanomattakin lienee selvää, että äidin yöuni jäi melko vähäiseksi. Näyttää kuitenkin siltä, että ihan kotikonstein vältettiin antibioottikuurit ja pienen ylimääräiset masuvaivat. Mitä sitä tehtiinkään aikana ennen nettiä???

Tänään koko perhe nukkui yhdessä päiväunet ja kummisetä kävi katsomassa pientä nyt illansuussa. Pumpsu väänsi taas oikein kunnon löysät sinappikakat ja pissasi isän päälle hoitopöydällä. Varsinaista vauvaelämää siis. Isä paistoi veljensä kanssa vohveleita, joita äiti ei meinannut päästä edes syömään, sillä Pumpsu päätti syödä kahden tunnin maratonimuttelut ja molemmat rinnat kerralla. Nyt neiti nukkuu tyytyväisenä kopassaan ja vanhemmat rauhoittuvat katselemaan telkkaria ja viettämään hetken laatuaikaa kahden.

Ai niin, äiti istui tänään ekaa kertaa kovalla tuolilla synnytyksen jälkeen! Jee!

Nonna ja Pumpsu 5vrk